Wat is de trend wat betreft gietvloer kleuren? Je leest het hier!

Gietvloeren zijn momenteel erg in trek. De vloeren kenmerken zich door een hoog comfort en zijn eenvoudig te onderhouden. De vloeren zijn robuust. Ze kunnen tegen een stootje. Gietvloeren zijn zeer geschikt voor de geleiding van warmte. Een vloerverwarming eronder werkt dus heel goed en biedt een ruime mate van comfort. Meest bekend zijn de betonlook vloeren, maar er is veel keuze qua kleur en materiaal gietvloeren. Ben je voornemens een nieuwe vloer in bijvoorbeeld je woonkamer of keuken te nemen, dan is het zeker de moeite waard om je goed te verdiepen in de mogelijkheden van een gietvloer!

Vormgeving en kleur van een gietvloer

Een gietvloer kan in vrijwel iedere kleur worden gegoten. De meeste leveranciers geven u alle keuzemogelijkheden die er ook zijn binnen het palet van verfkleuren zoals je dit kent vanuit de bouwmarkt. Een zeer ruime keus dus! Meest populair op dit moment zijn de grijstinten, ook wel betonlook genoemd. Ook vloeren in beige tinten kom je regelmatig tegen. De gietvloer kleuren kunnen gemengd worden tot een egale kleur. Een andere mogelijkheid bij veel soorten gietvloeren is dat er twee tinten worden gemengd, waarbij een een vleugje kleur verschil zichtbaar blijft. Dit type vloer geeft je alle gelegenheid veel eigenheid aan je woning of bedrijf te geven. De gietvloer kleuren kunnen volledig aansluiten bij je interieur of de huisstijl van je bedrijf.

Verschillende materialen

Er zijn drie soorten materialen, die veel gebruikt worden voor gietvloeren, te weten de epoxyvloer, de polyurethaanvloer (ook wel pu gietvloer genoemd) en verschillende soorten cementgebonden gietvloeren. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken. Zo is een epoxyvloer wat goedkoper dan de andere soorten, maar dit type materiaal is ook meer gevoelig voor verkleuringen door zonlicht. In de industrie wordt dit materiaal veel gebruikt voor vloeren. In woningen is hij minder populair. De meest voorkomend is de pu gietvloer. Deze vloer is uitermate geschikt voor gebruik in iedere ruimte van een woonhuis. Hij sluit naadloos aan, is slijtvast en goed schoon te maken.

Tot slot zijn er de cementgebonden gietvloeren, welke zijn samengesteld uit een cement, bindmiddelen en chemische toevoegingen. Strikt gezien worden cementvloeren niet gegoten, maar gesmeerd. Hierdoor zijn deze vloeren lastiger naadloos aan te leggen. De cementvloer wordt afgewerkt met een laagje epoxy, waardoor hij geschikt is voor dagelijks gebruik. Tevens is hij hiermee waterbestendig.

Kosten van een gietvloer

De kosten voor een gietvloer variëren per type materiaal. De kosten liggen gemiddeld tussen de 70 tot 130 euro per vierkante meter. Dit is een samengesteld tarief bestaande uit kosten voor het materiaal en het arbeidsloon. Het is van belang de kosten goed te wegen in relatie tot de kwaliteit van de vloer. Een pu vloer is bijvoorbeeld relatief duur, maar is ook slijtvaster dan de andere soorten. Dit is op langere termijn vaak een goede investering.