Waarom kiezen voor een nieuwe vloer?

vloer

Waarom kiezen voor een nieuwe vloer?

Laminaat wordt tegenwoordig vaak gebruikt wanneer er een houten vloer gewenst is. Een massieve parketvloer of een van massieve houten planken is kostbaar. Laminaat is een stuk goedkoper. Nog een belangrijk voordeel vergeleken met veel andere soorten vloeren is dat het gemakkelijk zelf gelegd kan worden. De laminaatvloeren van tegenwoordig hebben een handig kliksysteem. Een goed laminaat is praktisch niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden. Het laminaat is vrij eenvoudig in het onderhoud en de uitstraling doet warmer aan dan een vloer van tegels. Er zijn tegenwoordig ook laminaatsoorten die geschikt zijn voor vloerverwarming.

Opbouw

Laminaat wordt meestal uit drie of vier lagen opgebouwd. Daarom wordt het een composietmateriaal genoemd. De onderste laag van een laminaat is melanine. Hierop wordt de drager aangebracht van high density board. Op deze laag komt vervolgens de papierlaag met bijvoorbeeld de structuur van een houtsoort. Hierover komt een kunststof toplaag. Deze is versterkt met korind of aluminiumoxide. Dit maakt het laminaat krasvrij.

Breedte van het laminaat

In eerste instantie was er maar een breedte van het laminaat te verkrijgen. Dat was 19 cm. Nu kun je het laminaat op verschillende breedtes bestellen. Het zogenaamde XXL-laminaat heeft een breedte van 32,6 cm. De vloer zal dan nog sneller gelegd kunnen worden. Het heeft hierdoor het uiterlijk van echte massieve planken.

Het leggen van het laminaat

Het laminaat is gemakkelijk te leggen. Je moet hierbij de delen in elkaar klikken. Je moet er wel rekening mee houden dat je ze niet tegen de muur aanlegt. Een laminaat vloer zal, indien hij warm wordt, uitzetten. Kan hij niet uitzetten, omdat hij tegen de muur ligt, wordt de vloer omhoog gedrukt. Ook moet je een goede onderlaag gebruiken.

V-groef laminaat

Het laminaat van tegenwoordig is de populairste vloerbedekking. Laminaat is goedkoop en heeft weinig onderhoud nodig. Het V-groef laminaat heeft de uitstraling van een echte houten vloer. Door de V-groeven is het net of je te maken hebt met echte houten planken. Er kunnen verschillende houtstructuren gebruikt worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan licht- of donker eiken.

Er zijn twee soorten V-groef laminaat. Je kunt een groef hebben aan de lange zijden of helemaal rondom. Omdat er een V-groef is aangebracht, heeft het laminaat een luxere uitstraling. Deze laminaatsoort straalt meer klasse en kwaliteit uit.

De V-groef zorgt er ook voor dat het minder snel slijt. Zand blijft in de groeven steken, zodat je het niet op het laminaat beloopt. Je hebt dus minder kans op krassen, zodat de slijtage minder wordt. Door middel van een stofzuiger kun je het zand uit de groeven halen.

De laatste modetrend

Tegenwoordig moeten de vloeren vaak een lichte uitstraling hebben. Je kunt daarvoor een houten vloer gebruiken en die behandelen met een white wash. Hierbij blijft de houtnerf goed zichtbaar waardoor de vloer goed bij een modern interieur past. Je kunt ook een laminaatvloer nemen met een white wash uiterlijk. Dat is goedkoper dan een plankenvloer te leggen om hem daarna te behandelen met een white wash.