Waar moet je op letten bij het kopen van een afkortzaag?

Een afkortzaag is een ontzettend handig stuk gereedschap. Je kan hem voor tal van klussen gebruiken, maar meestal wordt hij gebruikt om lange materialen af te korten, om bijvoorbeeld laminaat of parket planken op maat te maken. Ook kun je hier perfect hoekverbindingen mee zagen door het aantal graden van de zaaghoek in te stellen.

 

Een afkortzaag in je bezit hebben is dus essentieel bij bepaalde zaagklussen. Maar wat zijn de verschillen tussen afkortzagen? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van een afkortzaag?

Vermogen

Het vermogen van een afkortzaag bepaald natuurlijk hoe krachtig de motor van de zaag is. Normaal gesproken zijn de afkortzagen van het moment krachtig genoeg voor de meeste klussen, maar het verschil in wattage is ook een aanduiding van hoe zwaar de motor belast kan worden. Vaak gaat een hoog vermogen gepaard met een hoog aantal omwentelingen per minuut. Hoe hoger dit ligt, hoe “sneller” de zaag draait en dus ook zaagt.

Diameter zaagblad

De diameter van het zaagblad van de afkortzaag bepaald de maximale zaagdiepte in het te zagen materiaal. Hoe groter de diameter, des te dieper je kan zagen, en dus ook in dikker materiaal. Bepaal eerst waar je de zaag voornamelijk voor zal gaan gebruiken. Het is onnodig een zaagblad met de hoogste diameter uit te kiezen als je alleen van plan bent dunne planken te gaan zagen.

Onderstel

Het onderstel van een afkortzaag speelt ook een belangrijke rol in je keuze voor de beste afkortzaag. Deze onderstellen verschillen vaak in maat, zijn verstelbaar in de breedte of kunnen over klemmen beschikken om het te bewerken materiaal vast te zetten. Verdiep je dus goed in de functies van het onderstel en selecteer daarop een afkortzaag die aan jouw wensen voldoet.

Verstek functie

De meeste afkortzagen van tegenwoordig hebben de mogelijkheid om verstek te zagen. Dit is handig als je een verbinding tussen planken wilt maken die minder zichtbaar is. Je zaagt verstek door ofwel het onderstel of het zaagblad in een bepaalde hoek in te stellen en als het ware schuin te zagen in het materiaal. Veel fabrikanten hebben al een aantal meest gebruikte graden instellingen zoals 0 en 45 graden zo gemaakt dat de voet daarin vastklikt. Kijk dus bij de keuze voor jouw afkortzaag welke opties je hebt.

Prijs, kwaliteit en merk

Tot slot zijn natuurlijk de prijs en het merk belangrijke factoren bij het kopen van een afkortzaag. Toonaangevende kwalitatieve merken van afkortzagen zijn Festool, Metabo, Makita en DeWalt. Meestal gaat de prijs parallel aan de kwaliteit van deze merken. Er zijn echter ook zeker merken die kwalitatief goede afkortzagen maken zoals VONROC en Powerplus. En net als bij al het elektrisch gereedschap geldt ook bij afkortzagen: goedkoop is duurkoop.