Verticaal tuinieren in de woonkamer

Verticaal tuinieren in de woonkamer

Woon je in een huis zonder tuin, of in een appartement zonder balkon, dan heb je weinig ruimte om van een tuin te genieten. Je kan natuurlijk een stukje land huren en een moestuin beginnen, maar niets is leuker om van je tuin bij huis te genieten. Maar ook zonder tuin, kan je toch van een tuin genieten. Als je een wand in je woonkamer over hebt, kan je een verticale tuin beginnen en zo je eigen groene stadswoning beginnen.

Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin wordt ook wel muurtuin of groene gevel genoemd. We kennen allemaal wel de klimopplanten die langs wanden omhoog groeien, maar klimplanten aan een muur vallen niet onder een verticale tuin. Klimplanten groeien vanuit de grond of een vanuit een plantenbak op de grond naar boven. Een verticale tuin, bestaat juist uit planten die de bodem niet aanraken, maar groeien vanuit een systeem die aan de wand is bevestigd. Daarnaast bevatten veel verticale tuinen een ingenieus irrigatiesysteem, waardoor de planten van bovenaf bewaterd worden.

Hoe bouw je een verticale tuin in je woonkamer?

Je hoeft geen professionele klusjesman te zijn om een verticale tuin in je woonkamer aan te leggen. Je moet wel een juiste keuze uit geschikte planten maken. Niet iedere plant kan namelijk groeien in de richting die jij aan je wand wilt. Aan je muur bevestig je een ophangsysteem. Er zijn diverse soorten ophangsystemen. Meestal gebruikt men een rooster. Daarachter kan je bijvoorbeeld jute hangen en vullen met zand of substraat. Maar er bestaan ook kant en klaar systemen van holle kunststof of metalen compartimenten waarin substraat steenwol inzit. Aan de bovenkant kan je een irrigatiesysteem hangen, zodat je geen geknoei krijgt met water geven.

Welke planten zijn geschikt?

Het ligt eraan of je een sierplanten wand wilt of een wand waarin kruiden of groenten groeien. Voorbeelden voor planten voor een siertuin: maskerbloem, klokjesbloem, lieve vrouwe, of viooltjes. Maar ook bepaalde grassen zijn geschikt. Voorbeelden voor kruiden of groenten: aardbeien, bieslook, sla, tijm of salie.

Een verticale is dus niet zo moeilijk en bestaat vooral uit water geven en planten onderhouden. Pas wel altijd op dat je nooit teveel water geeft en de wand nat wordt.