Tips voor het inrichten van de woonkamer

Tips voor het inrichten van de woonkamer

De woonkamer: de belangrijkste ruimte in huis

De woonkamer is de belangrijkste kamer in het huis. Alle bewoners maken er gebruik van. De woonkamer moet dan ook aan vele eisen voldoen. Als je een nieuws huis gaat bewonen begin je, na de technische zaken, meestal met schilderen, behangen en het leggen van een vloer. Als dat er allemaal goed uitziet kun je beginnen met het indelen.

Meubels kiezen

De manier waarop je meubelen in de ruimte staan opgesteld is cruciaal voor de sfeer en voor het praktisch gebruik van de woonkamer.

Er zijn ontzettend veel mooie en betaalbare meubelen te koop, naast prachtige design meubelen en natuurlijk antiek, brocante en vintage.

Als je nog niets hebt kan het heel moeilijk zijn een keuze te maken. Een belangrijke tip: koop niets waarvan je niet weet waar je het zult plaatsen! Elk meubelstuk moet namelijk in proportie zijn en passen in zijn omgeving. In de winkel krijg je geen goede indruk van het effect in je eigen woonkamer.

Plattegronden

Werk met plattegronden, meet alles goed uit en knip meubelen van papier, zodat je kunt schuiven of gebruik één van de vele programma’s die er op dit gebied zijn. Vaak zijn die gratis te downloaden.

Evenwicht is, naast functionaliteit, een belangrijk principe bij het inrichten van de kamer: Staat er een zwaar meubelstuk aan de ene kant? Zorg dan voor balans door aan de andere kant ook een zwaar stuk te plaatsen. Het gaat hierbij om de verdeling van het gewicht. Een zware fauteuil kan optisch in evenwicht gehouden worden door een stapel lichtgewicht kussens van groot formaat in een donkere kleur.

Als je weinig ruimte hebt

Moet je woekeren met ruimte? Zorg dan dat de grote meubelstukken dezelfde kleur hebben als de wand waar ze voor staan. Dit maakt ze voor het ook kleiner en minder opvallend.

Wil je meer tips voor wonen? Ga dan naar www.wonentrends.nl