Stooktips voor een beter milieu

Stooktips voor een beter milieu

Tegenwoordig zijn we veel meer bezig met het milieu. De aarde warmt op en vanuit de regering zijn diverse eisen gesteld op het gebied van een gezond milieu. Zo moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch worden verminderd en huishoudens moeten fors minder energie gaan verbruiken. Naast het verlagen van het energieverbruik, kunnen we als haardenstokers ook bijdragen aan een beter milieu. Hoe? Die vraag beantwoorden we hieronder.

Stooktips voor houtkachels en open haarden

1.      Goede brandstof

Ten eerste is het belangrijk om er voor te zorgen dat jouw brandstof in goede conditie is. Zo brand droog hout bijvoorbeeld veel beter dan nat hout. Onder droog hout verstaan we hout met een vochtpercentage van minder dan 20%. Om het hout goed te laten drogen, kun je het best gebruik maken van een buiten houtopslag. Zo kunnen de natuurlijke elementen, zoals zon en wind goed bij de houtblokken en zullen ze sneller droog zijn. Heeft jouw hout een vochtpercentage van minder dan 20%? Dan kun je het hout naar binnen halen. Waarom is het zo belangrijk om droog hout te stoken hoor ik je denken. Bij de verbranding van droog hout komen veel minder fijnstoffen vrij dan bij nat hout. Dit is dus direct beter voor het milieu. Goed houthaard is voorzien van het FSC- of PEFC-keurmerk. Deze keurmerken laten zien dat het hout uit verantwoord beheerd bos komt.

Daarnaast is het belangrijk dat je altijd onbewerkt hout stookt. Ook hier geldt namelijk dat bij de verbranding van onbewerkt hout minder fijnstoffen vrij komen dan bij bewerkt hout. Naast bewerkt hout, wordt het ook afgeraden om papier en/of karton te stoken. Hier komt namelijk een grote hoeveelheid rook en vliegas bij vrij.

2.      Schoorsteen

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de schoorsteen te controleren. Wanneer de schoorsteen niet helemaal schoon is, worden rookgassen minder goed afgevoerd. Dit is schadelijk voor het milieu en jouw gezondheid. Laat dus minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger langskomen.

3.      Rendement

Verder is het belangrijk om een haard aan te schaffen waarvan het rendement past bij de grootte van de te verwarmen ruimte. Het komt vaak voor dat mensen kiezen voor een haard die een te hoog rendement heeft. Gevolg hiervan is dat de luchttoevoer stop wordt gezet, omdat het anders te warm wordt in huis. Dit noemen we ook wel ‘gesmoord stoken’. Hierdoor ontstaat er een onvolledige verbranding waar schadelijke stoffen bij vrij kunnen komen. Zorg er dus voor dat je te allen tijde de luchttoevoer helemaal open hebt staan. Dit zorgt er voor dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen.

4.      Stooktijd

Om er voor te zorgen dat het milieu zo min mogelijk wordt belast en er ook geen overlast bij de buren zal ontstaan, is het verstandig om maximaal 4 uur op een dag te stoken.

5.      Stookmethode

Verder is het verstandig om gebruik te maken van de Zwitserse stookmethode. Dit houdt in dat het meest brandbare hout bovenop ligt. Dit zijn dus de kleine houtjes. Onderaan liggen de wat grotere blokken. Je legt aanmaakblokjes bovenop en deze steek je aan. Het voordeel van deze methode is dat vanaf het begin al een vrijwel volledige verbranding ontstaat. Dit betekent dat er vrijwel geen schadelijke rook vrij komt.

6.      Weersomstandigheden

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Wanneer het heel erg mistig is of windstil, dan kun je er beter voor kiezen om de kachel uit te laten. Sterker nog, dit is een afgesproken regel in Nederland. Wanneer het mistig of windstil is, blijven de rookgassen om het huis hangen wat erg schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid en het milieu.

7.      Frisse lucht

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar de haard staat. Tijdens het stoken, verbruikt de haard veel zuurstof. Om verantwoord en aangenaam in de ruimte te kunnen blijven, is het belangrijk om voldoende ventilatie te laten plaatsvinden. Zet zo af en toe een raam open of een deur op een kier om een prettige omgeving te behouden.

Kortom, u heeft zelf heel veel invloed op de kwaliteit van het stoken en daarmee het milieu. Houd je dus aan bovenstaande regels en tips om het stoken voor jezelf en eventueel je buren zo plezierig mogelijk te houden!