Soorten geurbranders

Geurbranders

Soorten geurbranders

Soms kunnen er in huis nare geurtjes ontstaan. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Dit kan een verstopping zijn in de gootsteen van de keuken of badkamer of het toilet zit verstopt. Maar misschien heb je ook wel de was wat te lang laten liggen, zodat het begint te stinken. Huisdieren kunnen soms ook een onaangename in huis geven zoals de vacht van een hond of de kattenbak. In zulke gevallen is het handig als je even de geur in huis kunt veranderen met één of meerdere geurbranders. Maar niet alleen voor het verdrijven van onaangename geurtjes hoef je een geurbrander te gebruiken. Wil je een keer een ontspannen avond op de bank, dan kan een geurbrander juist ontspannen werken. Of misschien wil je het weekend beginnen met een lekker warm bad? Dan kun je rondom je bad enkele geurbranders neerzetten en ontspannen baden. Er zijn veel verschillende soorten geurbranders waarvan we hier enkelen beschrijven.

Geurkaars
Een gemakkelijke manier om de geur in je huis te wijzigen is om overal geurkaarsen neer te zetten. Een geurkaars is hetzelfde als een standaard kaars van was, maar is er een geurtje aan toegevoegd. De kaars wordt na onderdompeling in de was gevormd tot een kaars. Daarna wordt er in de waston een geurpilletje toegevoegd. De kaars wordt dan daarin ondergedompeld. De geurige was blijft aan de kaars en wanneer het gestold is zit de geur aan de kaars. Er zijn veel verschillende geurkaarsen. Citronella, dennen, rozen en appels zijn de meest populaire geurtjes.

Etherische olie
Etherische olie is verkrijgbaar in vele soorten geuren. De olie wordt gewonnen uit plantenmateriaal. De geur van de plant blijft dan in de olie en zal gaan geuren wanneer de olie verhit wordt. De olie kan gewonnen worden uit verschillende onderdelen van een plant, zoals de bloesem, de bladeren, het zaad en de vrucht. Maar ook kan etherische olie gewonnen worden uit boomschors of hout van takken. Niet alle planten zijn overigens geschikt om hiervoor gebruikt te worden. Er zijn verschillende systemen om de olie te verwarmen. Normaal gesproken word de olie gegoten in een soort van aromalamp met daarin ruimte voor een waxinelichtje. Door de hitte wordt de olie vloeibaar en zal een heerlijke geur afgeven.

Waxmelts
Waxmelts zijn geurblokjes die gemaakt zijn van geurolie, sojawas en kleurstof. Het blokje waxmelt leg je in je geurbrander en je steekt een waxinelichtje aan. De wax gaat dan smelten en er komt een geur vrij. Ze lijken een beetje op een geurkaars maar zijn het niet, want ze zijn niet voorzien van een lont. Daardoor is een waxmelt veiliger dan een kaars. Een voordeel van waxmelts is dat ze niet spetteren en niet indrogen na gebruik.

Wierrrookstokjes
De oudste geurbranders zijn wierrookstokjes. De oorspronkelijke wierrook wordt gewonnen uit hars van de wierrookboom. Gezamenlijk met een bindmiddel wordt de wierrook om een bamboestokje gerold. Er zijn speciale houten doosjes waarin je een wierrookstokje kunt hangen en waar de geur door de gaatjes komt. Je kunt ook gewoon een wierrookstokje in je plantenbak zetten.