Schimmel in de woonkamer? Zo kom je ervanaf!

Schimmel kan zich vormen waar het warm en vochtig is, en jouw huis is daarvoor een geschikte plek. Het is heel normaal om af en toe schimmel in huis te hebben, dus maak je geen zorgen. Gelukkig is schimmel in huis verwijderen niet moeilijk. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dat het beste kunt doen.

Draag zorg voor jezelf!

Schimmel is niet erg gezond. Bij het verwijderen kunnen er ongezonde dampen vrijkomen, dus bescherm je luchtwegen door een mondkapje te dragen en de woonkamer tijdens het proces goed door te luchten. Daarnaast gaan we werken met soda. Je handen kunnen daar erg droog van worden, dus als je snel last hebt van droge handen kun je het best met handschoentjes werken.

De voorbereiding

Om schimmel te verwijderen maak je een mengseltje van water en soda. Idealiter maak je dit mengseltje in een plantenspuit. Gebruik ongeveer 1 eetlepel soda per 150 mL water. Schud het geheel goed door tot alle soda is opgelost in het water. Geen plantenspuit? Je kunt het ook gewoon in een maatbeker doen en bij de volgende stap voorzichtig gieten in plaats van te sprayen.

Schimmel verwijderen

Nu zijn we aangekomen bij het daadwerkelijk verwijderen van de schimmel. Het kan zijn dat het best even duurt voor alles weg is, dus heb geduld. Maak de schimmelplekken nat met een vochtige doek en spray er wat van het mengsel overheen. Vervolgens kun je met een schuurspons of oude tandenborstel (handig voor als de schimmel in de voegen van je tegels zit) de schimmel los schrobben. Als alles los is neem je het geheel nog eens af met een droge doek. Spoel de doek goed uit en gooi hem direct in de was.

Voorkomen van schimmel

Schimmel is helaas moeilijk te voorkomen. Het is zaak om het direct aan te pakken wanneer je het ziet zitten zodat de kolonie niet uit kan breiden. Wel kan schimmel sneller ontstaan wanneer je bijvoorbeeld de was laat drogen in een ruimte die niet goed door kan luchten. Dat is iets om in het achterhoofd te houden. Dus, heb je schimmel in huis? Pak het dan meteen aan!

Geplaatst onder