Levensduur van dakbedekking

De kosten voor nieuwe dakbedekking kunnen redelijk oplopen. Om deze reden is het van belang om de levensduur van dakbedekking mee te nemen in je keuze. Immers wil je dat de dakbedekking zo lang mogelijk goed blijft en het water buiten je huis houdt. Er zijn verschillende soorten dakbedekking op de markt, ieder met een eigen levensduur. Zo zijn er dakpannen en dakshingles voor hellende daken en bitumen en kunststof dakbedekking voor platte daken. Dakwerk is een dakdekker in Putten die je hier goed over kan adviseren.

Dakpannen

Op woningen met hellende daken zien we dakpannen bij uitstek het meest. Dit komt niet alleen doordat dit een oersterke bedekking van je dak is en zo goede bescherming biedt tegen wind en regen. Ook de levensduur van dakpannen is erg lang. Afhankelijk van het type dakpan (keramisch, beton of staal) varieert dat levensduur van een dak tussen de 30 en de 75 jaar.

Dakshingles

De levensduur van dakshingles is beduidend minder lang als die van dakpannen. Afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing gaan dakshingles 10 tot 20 jaar mee. Op een minder hellend dak, blijft het water meer liggen en gaan dakshingles minder lang mee. Het feit dat het in Nederland behoorlijk veel kan regenen maakt dat dakpannen het altijd nog winnen in populariteit.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking zien we veel op platte daken als aanbouwen, schuren en garages. De kwaliteit is ook hier weer bepalend voor de levensduur. Gemiddeld gaat een bitumen dak ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Het zijn met name de weersinvloeden die de levensduur bepalen. Daken die veelal in de zon en regen staan gaan over het algemeen minder lang mee dan daken wat meer in de luwte.

Kunststof dakbedekking

Er zijn verschillende soorten kunststof dakbedekkingen verkrijgbaar: PVC, EPDM, ECB, etc. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is PVC erg licht, maar kent dit materiaal een minder lange levensduur: 20 tot 30 jaar. De levensduur van EPDM dakfolie is tussen de 50 en 70 jaar. Bij een ECB dak moet je rekenen op een levensduur van ongeveer 45 jaar. Dit maakt dat we kunststof daken een opmars aan het maken zijn ten opzichte van bitumen daken.

Geplaatst onder