Lak of olie voor uw houten vloer

Houten vloer

Lak of olie voor uw houten vloer

Het afwerken of het vernieuwen van uw houten vloer met olie of lak is enorm belangrijk. Het fungeert als een barrière tussen het natuurlijk hout en alles waarmee het in contact kan komen. Schoenen, huisdieren, zwaar meubilair, enzovoort, zijn allemaal belastend voor de houten vloer, vooral als die niet behandeld is.

Wat is een geoliede afwerking?

Olie dringt in het hout en accentueert zowel de kleur als de korrel van de vloer, en biedt ook een vrij goede bescherming. De moleculen in de olie zijn klein genoeg om in het hout te dringen, in plaats van er bovenop te blijven liggen. Door het indringen geeft het een zekere vorm van bescherming.

Naast de natuurlijke uitstraling, bieden geoliede vloeren de mogelijkheid om ter plaatse te worden hersteld bij oppervlakteschade. Een olieafwerking is extreem duurzaam en slijtvast waardoor het uw houten vloer beschermt tegen beschadiging. Een belangrijk voordeel is dat het natuurlijke karakter behouden blijft waardoor de inherente schoonheid van het hout wordt benadrukt.

Oliën drogen langzamer dan lakken. Ze hebben normaal een droogtijd van 8-10 uur maar we raden aan om ze een volledig dag te laten drogen, waardoor het risico op schade aan uw prachtige vloer wordt verminderd. Een olieafwerking zorgt ervoor dat uw vloer gedurende 10 jaar beschermd wordt tot die opnieuw moet geschuurd worden.

Wat is een gelakte afwerking?

Een lak is normaal gesproken een polyurethaan coating die aangebracht wordt op een houten vloer met een borstel of roller. Het bedekt de poriën van de houten vloer en vormt een harde bovenlaag. Gelakte vloeren zijn uiterst makkelijk om te onderhouden.

U kunt ze gemakkelijke schoon houden met enkel een bezem, een stofzuiger of een microvezeldoek om het stof weg te wrijven. Een lak afwerking is ideaal in een kamer waar u een hoog beloop verwacht en een glanzende afwerking wenst. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat het waterafstotend, maar niet waterdicht is.

Een alternatief modern middel

Ondertussen is zijn er nieuwe natuurlijke producten ontwikkeld die plantaardig zijn en vrij van vluchtige organische stoffen. Rubio Monocoat is een van die olieafwerkingen die bestaat in meer dan 30 kleurafwerking en slechts in een enkele laag moet worden aangebracht.

Een houten vloer die behandeld is met Rubio Monocoat is gemakkelijke te onderhouden en zorgt voor een subtiele glans die de natuurlijke korrel en het patina van het hout zichtbaar houdt en nog benadrukt, in plaats van het te verbergen.

Met Rubio Monocoat is de afwerking van uw houten vloer in een laag afgerond door de moleculaire binding. Mede daardoor kunnen geen vlekken ontstaan door variabele verzadiging van het hout. Hetzelfde procedé zorgt ervoor dat een tweede laag overbodig geworden is.

Besluit

Oliën en lakken zijn zeker de meest populaire opties voor de behandeling van een houten vloer. Als u de natuurlijke uitstraling van de vloer wilt behouden is de revolutionaire technologie van Rubio monocoat de ideale oplossing. Ook voor plaatsen waar er meer voetverkeer is zoals in keukens en gangen is het de perfecte optie als u de prachtige glans wilt behouden.