Kleiner gaan wonen voor senioren

En dan zijn de kinderen de deur uit en voelt je ruime woning ineens toch wel érg groot aan… Met het aanbreken van een nieuwe levensfase veranderen ook de woonwensen. Hierbij valt te denken aan het soort woning, de locatie en de voorzieningen. Verhuizen naar een kleinere woning zorgt voor minder loze ruimte en onnodige spullen. Daarnaast scheelt het in de hoeveelheid onderhoud én is het vaak ook financieel gezien nog eens aantrekkelijker. Denk je erover om kleiner te gaan wonen? Zet dan eens op een rijtje waar je nieuwe woning aan dient te voldoen en bekijk de mogelijkheden!

Verschillende seniorenwoningen

Je kunt ervoor kiezen naar een kleinere, reguliere woning te verhuizen. Daarnaast zijn er verschillende soorten woningen, waar rekening wordt gehouden met individuele wensen. Zo zijn er bijvoorbeeld:
  • levensloopbestendige woningen, waar je tot op hoge leeftijd zelfstandig kunt blijven wonen;
  • aanleunwoningen, die gebouwd zijn op hetzelfde terrein als een verpleeg- of verzorgingstehuis en waar je, tegen betaling, gebruik kunt maken van de diensten van dat tehuis;
  • serviceflats, waar je zelfstandig woont, maar waar je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld een gemeenschappelijke recreatieruimte of een maaltijdservice;
  • kangoeroewoningen, waarbij twee zelfstandige woningen via een trap of deur aan elkaar verbonden zijn.

Overwaarde

Als je huidige woning overwaarde heeft, komt deze van pas bij de verkoop van je huis. Wanneer je de overwaarde in je nieuwe huis stopt, is de hypotheekrente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De overwaarde kun je bijvoorbeeld gebruiken om je woning zodanig in te richten, dat je er lange tijd zelfstandig in kunt blijven wonen.
Het is raadzaam je goed te oriënteren over wat financieel haalbaar is. Op de website van Nationale Nederlanden lees je meer over hypotheken en de verschillende mogelijkheden, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.