In 5 stappen een nieuwe vensterbank plaatsen

Het zelf plaatsen of vervangen van een vensterbank is met de juiste aandachtspunten of tips goed te doen. Hieronder zullen een aantal aandachtspunten en tips worden toegelicht voor het plaatsen of vervangen van kunststof, hout of MDF vensterbanken.

Stap 1: De oude vensterbank vervangen of laten zitten

Is de oude vensterbank versleten of rot? Dan is het totaal vervangen van de vensterbank de enige en juiste optie. Is de oude vensterbank nog in goede of redelijke staat en kun je over de oude vensterbank een nieuwe vensterbank plaatsen voor meer stabiliteit? Dan is dat een uitstekende oplossing. Op deze manier bespaar je tijd en geld omdat je minder sloopwerkzaamheden hoeft te verrichten en de nieuwe vensterbank minder nieuw materiaal bevat. Hiervoor zijn speciale overzetvensterbanken beschikbaar deze zijn extra dun en makkelijk te plaatsen.

Stap 2: Bepalen van diepte en lengte van de vensterbank

Voordat je de vensterbank gaat vervangen, dien je eerst goed de lengte en diepte maten te bepalen. Denk hierbij aan eventuele obstakels als een radiator of een ander soort aanblik die je wilt creëren. Wanneer je meerdere vensterbanken wilt vervangen die in het gezichtsveld te zien zijn, zorg dan dat de aanblik gelijk blijft door de vensterbanken in dezelfde diepte uit te laten zagen/snijden. De vensterbank op maat bestellen is uiteraard van groot belang.

Stap 3: De vensterbank afkorten

Het juiste gereedschap is erg belangrijk voor het afkorten van de vensterbank. Let er hierbij ook op dat de apparatuur geschikt is voor het materiaal wat je gebruikt. Kunststof, hout of MDF hebben elk een andere manier van bewerken. Bij het bepalen van de juiste lengtemaat, moet je er rekening mee houden of de vensterbank wel of niet kan uitzetten, dat is afhankelijk van de materiaalsoort. Als de vensterbank te strak in de bouw verwerkt wordt, heb je kans op scheuren en/of barsten. Beter kun je ervoor kiezen om enkele millimeters ruimte te houden en deze netjes af te werken met een subtiele kitrand.

Stap 4: Bepaal de bevestigingsmiddelen

De manier van bevestigen van de vensterbank is afhankelijk van het materiaal van de ondergrond en de gewenste diepte. Afhankelijk van de bouwkundige constructie die je wilt kun je vensterbanken ophangen met beugels of steunen, maar ook lijmen kan een goede mogelijkheid zijn.

Stap 5: Afwerking

Zorg dat je na het plaatsen of vervangen van de vensterbank ook aandacht geeft aan de afwerking van het geheel. Werk netjes en secuur, voeg alles netjes dicht en breng een nette kitrand aan. Hoe schoner en netter je te werk gaat, hoe beter het uiteindelijke resultaat zal zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op Vensterbank-shop.nl voor een ruim aanbod vensterbanken van topkwaliteit.

Geplaatst onder