Ideeën voor een industriële woonkamer

Ideeën voor een industriële woonkamer

De industriële stijl is niet meer weg te denken uit menig Nederlandse woonkamer. In deze blog nemen wij jou mee langs de basis van een industriële inrichting, zodat jij vol inspiratie en met een goed gevoel kunt beginnen aan het samenstellen. We beginnen met de basis, de vloer en de wanden, waarna we het interieur inrichten met meubels. Tot slot kijken we naar de juiste verlichting en natuurlijk onderscheidende industriële woonaccessoires.

De basis van een industrieel interieur

Van oorsprong is een industrieel interieur natuurlijk gebaseerd op grote fabriekshallen, waar muren en vloeren een ruwe uitstraling hadden. Inmiddels staan veel van deze panden leeg, terwijl andere worden omgebouwd tot gebouwen met prachtige loften en appartementen. Heb je niet de beschikking over zo’n opvallende ruimte, dan kun je in een bestaande kamer natuurlijk ook veel aanpakken met de juiste stijl. In de meeste industriële interieurs zie je een bakstenen muur terug, die vaak niet afgewerkt is. Deze kun je eenvoudig zelf creëren met behang, de juiste verf of betonstuc. Qua vloer gaan de meeste liefhebbers van deze stijl voor een gietvloer, of voor een houten vloer. Deze laatste optie geeft een enorme impuls aan de sfeer, maar bepaalt ook de keuze voor de andere meubels.

De keuze voor de juiste meubels

Je kunt natuurlijk zelf veel oude meubels opknappen en een nieuwe impuls geven, maar je kunt er ook voor kiezen om deze nieuw te kopen. Natuurlijk is nieuw in deze een relatief begrip, omdat veel wordt gewerkt met natuurlijke en gerecyclede materialen. Op die manier krijgt ieder industrieel meubel een volledig eigen uitstraling. Kijk voor betaalbare industriële meubels bijvoorbeeld eens bij STAAL&CO, een webwinkel die zich specifiek richt op de industriële stijl. In al deze meubels komt wel een van de drie basismaterialen van een industrieel interieur terug: leer, hout of metaal.

Maak het af met verlichting en accessoires

In de meeste industriële interieurs zie je opvallende robuuste fabriekslampen, maar ook subtielere spots kunnen voor veel sfeer zorgen. Met deze spots, al dan niet uitgevoerd als vloerlamp, kun je eenvoudig items uitlichten. Daarnaast zorgen de juiste accessoires voor meer kleur en net dat beetje gezelligheid. Zo heb je met dit stappenplan eigenlijk jouw volledige interieur samengesteld.