Creatief met tapijt

Creatief met tapijt

Een neutrale kleur voor je tapijt kan een bewuste keuze zijn. Bijvoorbeeld wanneer je meubels door vorm of kleur opvallend aanwezig zijn. Wanneer je echter een neutraal interieur hebt, is tapijt dé manier om kleur in je huis te brengen. De keuze bepaalt, naast het materiaal en de structuur, de sfeer en uitstraling van de woonruimte.

Zo geven rood, oranje en bruin een warme sfeer. Blauw, groen en violettinten zorgen juist weer voor een koele en zakelijke uitstraling. Daarbij zorgen donkere kleuren ervoor dat je kamer kleiner oogt, terwijl lichte tinten juist een kamer groter doen lijken.

De keuze van één kleur is al niet eenvoudig, laat staan verschillende. Echter door verschillende kleuren tapijt te combineren, geef je het een gedurfd geheel. Bovendien kun je door het gebruik van diverse kleuren een ruimte in verschillende leefruimten verdelen, zoals een zit- en eetruimte.

Je kunt tinten kiezen uit een zelfde gamma, oftewel ton-sur-ton, zoals okergeel en terracotta. Maar je kunt ook een wat gedurfder geheel maken door warme en koude kleuren met elkaar te combineren. Zeker in de kinderkamer kan je los gaan. Hoe vrolijker, hoe beter!

Je uitleven met tapijttegels

Wil je jezelf echt uitleven met kleur, dan lenen tapijttegels zich daar het beste voor. Terwijl je misschien bij tapijttegels denkt aan grauwe, saaie kantoorvloerbedekking, kun je juist met tegels sfeervolle en vrolijke creaties maken en bepaalde meubels en delen van de kamer accentueren. Leg bijvoorbeeld een hinkelbaan van gekleurde tegels in de speelkamer, of benadruk de vorm van de woonkamer door een tegelrand van een andere kleur langs de muur te leggen.

En ben je de kleur zat? Het makkelijke van tapijttegels is, dat je ze eenvoudig vervangt. Ook handig als er een vlek op zit, die je er niet meer uit krijgt. Zorg er dus altijd voor dat je nog wat tegels in voorraad hebt.

Je hóeft overigens niet verschillende kleuren te gebruiken om een speels effect te krijgen. Wanneer de tapijttegel bijvoorbeeld ribbelig is, kan je dezelfde tegel in verschillende richtingen leggen en creëer je met dezelfde tegel, toch een totaal andere vloer.

Structuren combineren

Behalve dat tapijt in vele kleuren te verkrijgen is, bestaan er ook verschillende structuren. Met de structuur bedoelen we de vorm van de polen, de dikte en dichtheid. Zo kun je kiezen voor hoog-of laag polig tapijt, tapijt met een gesneden pool, met lusjes (bouclé) of combinaties hiervan. Alle structuren hebben weer hun eigen uitstraling. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor bouclé, krijg je een robuust en landelijk effect. Doordat de garens heel compact verwerkt zijn, kan het goed tegen een stootje en is het dus ideaal voor in kamers waar veel geleefd wordt.

Een structuur waarbij de polen zo lang zijn dat ze omvallen, ook wel shag of semi-shag genoemd, zorgt voor een luxe en warme uitstraling. Aangenaam zacht om met je blote voeten overheen te lopen en dus een goede keus voor in je slaapkamer.

Maar je hoeft niet te kiezen voor één structuur. Juist door verschillende structuren te combineren, creëer je een speels en sfeervol effect. Combineer bijvoorbeeld een laag- en hoogpolig tapijt, of een gesneden pool met een lusjestapijt.

Meer dan kamerbreed tapijt

Door het combineren van structuren, materialen en kleuren kun je vele creaties realiseren. We zeggen niet dat de keuze er door de vele mogelijkheden makkelijker op wordt, maar heb je je zinnen op tapijt gezet, dan is er zeker een naar je smaak te vinden. Of het nou kamerbreed is, in de vorm van een karpet (kleed) of in tegels. Als Barry Hughes z’n comeback wil maken met “Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt”, dan zal hij toch echt eerst de tekst moeten aanpassen!

 Bron https://wonenwereld.nl/

Bronhttps://www.woonhint.nl/