7 tips voor laminaat in de woonkamer

7 tips voor laminaat in de woonkamer

Laminaat is een praktische vloer voor de woonkamer. Het is een vloer die je eenvoudig kunt leggen en ook gemakkelijk schoon kunt houden. Bovendien heb je de keuze uit laminaat met vele dessins, van houtlook tot tegellook. En dat voor een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. Maar waar moet je rekening mee houden als je laminaat gaat leggen? Wij geven je 7 handige tips.

1. Welke soort planken?
Laminaat is beschikbaar in smalle, brede en extra lange planken. Welk formaat je kiest heeft invloed op het optische effect. Heb je een grote woonkamer? Lange planken laten de ruimte langer ogen en brede planken laten de ruimte breder ogen. Heb je een kleine woonkamer? Kies van voor smalle planken: deze laten de ruimte groter lijken.

2. Laminaat met of zonder V-groef?
Een V-groef is een smalle v-vormige groef rondom het laminaat. Dit zorgt ervoor dat laminaat meer lijkt op echt hout. Ook geeft het je laminaat een langere levensduur omdat vuil tussen de groeven valt. Het blijft namelijk niet onder je schoenen zitten als je over het laminaat loopt: dit vermindert krassen en slijtage. Het vuil haal je weg met de stofzuiger. Laminaat zonder V-groef oogt als één strak geheel en is gemakkelijker schoon te maken. Ook is dit laminaat vaak lager geprijsd.

3. Welke plinten bij het laminaat?
Plinten zijn belangrijk voor de afwerking én uitstraling van je laminaat. Je kunt kiezen voor plinten in de kleur van je laminaat of in de kleur van de muur. Kies je voor plinten in de kleur van de muur? Dan oogt de ruimte kleiner. Kies je voor plinten in de kleur van je laminaat, dan oogt de ruimte groter.

4. Welke kleur laminaat kiezen?
In je woonkamer zal donker laminaat je ruimte knusser maken, terwijl licht laminaat zorgt voor een ruimtelijk effect. Je kunt ook spelen met contrast: combineer bijvoorbeeld witte meubels met een donkere vloer. Wil je iets heel anders? Je hebt tegenwoordig ook laminaat met een tegeldessin of steigerhout look, bekijk bijvoorbeeld eens het assortiment van Kwantum.

5. De juiste dikte
Laminaat is verkrijgbaar in verschillende diktes. Over het algemeen geldt: hoe dikker het laminaat, hoe robuuster. Ook zorgt laminaat met meer dikte voor minder contactgeluid. Als je een ruimte vaak beloopt is het raadzaam te kiezen voor een dikkere laminaatvloer. Beloop je de ruimte weinig? Dan is dunner laminaat ook geschikt.

6 Welke legrichting?
Bepaal of je je woonkamer langer of breder wilt laten ogen. Liever langer? Leg de planken dan in de lengte. Liever breder? Leg de planken dan in de breedte. Meestal wordt het laminaat in de richting van de ramen gelegd. Dit zorgt ervoor dat de naden minder goed zichtbaar zijn.

7. Een goede ondervloer
Het is belangrijk om een goede ondervloer te kiezen voor je laminaat. Dit verlengt de levensduur en heeft verschillende praktische eigenschappen. Zo heb je ondervloeren met geluidsisolatie, waar je jezelf én de buren een groot plezier mee doet. Veel ondervloeren isoleren ook warmte, wat een positieve invloed heeft op je energierekening.