Toe aan een nieuwe inrichting? Ga voor duurzaam! Zo creëer je een fijne leefomgeving die ook nog eens goed voor het milieu én je portemonnee is. Je huis duurzaam inrichten is niet moeilijk, maar hoe begin je? Daarom hebben we een paar ideeën voor je. Zo kun je beter bepalen waarmee je start. Het hoeft namelijk niet allemaal in 1 dag af. Neem kleine stappen om het betaalbaar, overzichtelijk en leuk te houden.
Idee 1: Elektrische apparaten
Doet de wasmachine of koelkast het niet meer? Ga op zoek naar een duurzaam exemplaar dat zuinig in gebruik is. Je komt hier achter door goed naar het energielabel te kijken. De verschillende onderdelen op het label bepalen samen de duurzaamheid van het elektrische apparaat. Let vooral op het verbruik, aangegeven in KwH per jaar. Hoe lager dit getal, hoe zuiniger. Zuinige apparaten zijn wat duurder in aanschaf dan apparaten die dit niet zijn. Maar het scheelt wel aardig wat water en stroom. Dit zie je terug op de energierekening. Komt het financieel even niet uit om een zuinig apparaat te kopen? Dan is witgoed huren een goede optie. Zo ben je niet in 1x een hoop geld kwijt en kun je wel de meest duurzame apparaten gebruiken.
Idee 2: Natuurlijke producten
Gebruik voor de inrichting natuurlijke materialen zoals hout. Hout straalt warmte uit en is tijdloos. Tweedehands of gerecycled hout is het meest duurzaam. Dan zijn er geen nieuwe bomen gekapt. Sommige houten producten hebben het FSC-Recycled label. Dit betekent dat ze bestaan uit minimaal 85% gerecycled hout. Nieuw hout is minder duurzaam, maar nog steeds een stuk milieuvriendelijker dan producten gemaakt van kunststof. Kies je voor hout? Let er dan op dat het hout op een duurzame manier is gekapt en behandeld. Voor nieuw hout kun je dit zien aan FSC- of PEFC-keurmerk. Voor geïmpregneerd hout kun je het zien aan het KOMO-keurmerk.
Idee 3: Duurzame verlichting
De meest duurzame verlichting is natuurlijk daglicht! Doe de gordijnen lekker open en laat het daglicht binnen en als ie schijnt, de zon. Allebei natuurlijke bronnen, die je niks kosten en zorgen voor goed zicht en warmte. Dat scheelt stookkosten. Ook kun je eraan denken alle lampen in huis te vervangen met ledlampen met energielabel A++. Dit is de meest duurzame lamp. En hiermee bespaar je een hoop. Vergeleken met een gloeilamp bespaar je met een ledlamp zo’n 90% energie en als je dit vergelijkt met een spaarlamp zo’n 80%.
Idee 4: Tweedehands of refurbished
Nieuwe producten gemaakt van duurzame materialen zijn milieuvriendelijk. Maar tweedehands producten zijn nóg beter voor het milieu. Op deze manier geef je bestaande meubels en apparaten een tweede leven. Heb je niet zo’n prettig gevoel bij het woord ‘tweedehands’? Overweeg dan om refurbished producten te kopen.
Refurbished producten zijn gebruikte meubels of apparaten zoals wasmachines, banken en vaatwassers van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken door experts. Deze producten zijn schoongemaakt en kapotte onderdelen zijn vervangen. Een refurbished apparaat is dus zo goed als nieuw. Dit soort producten kunnen wel lichte gebruikerssporen bevatten, maar dit heeft geen invloed op de werking. Als je een krasje dus niet zo erg vindt is het interessant om refurbished producten te kopen. Deze producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe producten en een stuk schoner dan tweedehands. Bovendien krijg je vaak garantie op een refurbished product. Dit krijg je op tweedehands producten niet.
Goed om te weten; je kunt refurbished witgoed leasen. Denk aan wasmachines, drogers en koelkasten. Zo haal je heel voordelig en extra duurzaam een energiezuinig apparaat in huis. Je hebt geen aanschafkosten als je huurt en er komt geen nieuw productieproces aan te pas, want een bestaand apparaat wordt volledig vernieuwd. Zo haal je hoge kwaliteit in huis voor een extra lage prijs.